Waarom zijn essentiële oliën zo essentieel?

Als we zien hoeveel mensen er in onze huidige maatschappij niet in slagen om alle facetten van hun lichaam-geest-zielsysteem in goede banen te leiden, is het de hoogste tijd dat we eens gaan nadenken over de vraag hoe we natuurlijke oplossingen ook voor de komende generaties toegankelijk kunnen maken.

Op mijn persoonlijke weg onderzoek ik al jaren mezelf en anderen om te ontdekken hoe we functioneren. Toen ik op 24-jarige leeftijd kanker kreeg, kreeg ik te horen dat ik een overlevingskans van slechts 5 procent had. Goed, dacht ik, dat is voldoende om alles over de oorzaak te weten te komen en mogelijkheden te vinden om er op een gezonde en bewuste manier mee om te gaan en andere mensen daar wellicht ook mee te helpen. Zo begon mijn nu al bijna twintig jaar durende reis terug naar de natuur en naar de hoogte- en dieptepunten van ons bewustzijn. Ik werd me steeds bewuster van het feit dat de mens het vertrouwen in de natuur is kwijtgeraakt. Tegenwoordig voel en weet ik zeker dat de natuur ons geneest! Het is dus de hoogste tijd dat we het vertrouwen in de natuur weer terugwinnen als we echte gezondheid en vitaliteit willen bereiken. Wij – jij en ik – en vooral onze kinderen, zijn zeer kwetsbaar. We mogen nooit vergeten dat wij deel uitmaken van de natuur. We zijn 100 procent natuur. Melaleuca is een van de niet-erkende wonder van de natuur.

Een van de zes waardevolste essentiële oliën die niet in een medicijnkastje mogen ontbreken

Melaleuca is binnen ons taalgebied vooral bekend onder de naam tea tree. De olie kan waarschijnlijk het beste worden ingezet bij de behandeling van huidonreinheden en acne. Een eenvoudig maar zeer effectief natuurlijk gezichtsmasker kun je maken van rauwe honing en een paar druppeltjes tea tree-olie.

Als je deze olie met je shampoo of conditioner mengt, geef je je hoofdhuid een zeer bijzondere bescherming. Op basis van de antimicrobiële eigenschappen is deze olie ook zeer geschikt als natuurlijke deodorant.

Hij doodt schimmels, werkt desinfecterend en versterkt het immuunsysteem. Uit eigen ervaring weet ik dat de olie uitstekend werkt bij oorontsteking. Een paar druppeltjes achter het oor of de oorschelp werkt snel en effectief. Let wel op: essentiële oliën mogen nooit in de vorm van druppels in de gehoorgang terechtkomen. Als je ze voor de oren gebruikt, drenk dan bijvoorbeeld een wattenstaafje in de olie of breng de olie buiten het oor aan. Tea tree-olie werkt ook bij wratten. Een behandeling met tea tree biedt goede vooruitzichten op succes. De behandeling is zacht en eenvoudig, doordat tea tree-olie met zijn antibacteriële, schimmeldodende en uitdrogende eigenschappen ervoor zorgt dat je precies bereikt wat je wilt bereiken, namelijk dat de wrat uitdroogt en van je huid valt.

Tea Tree: de bacteriëndoder!

De antivirale werking van de olie is onlangs ook wetenschappelijk aangetoond. Vooral oppervlakkige wratten kunnen met succes een snel worden behandeld, terwijl dieperliggende wratten vaak een langere behandeling met tea tree-olie vereisen.

Hoe eerder met de behandeling met tea tree-olie wordt begonnen, hoe beter de vooruitzichten zijn voor de volledige regressie van de wrat. Vaak zie je na twee weken al resultaat, maar de behandeling dient dan nog wel voortgezet worden, tot de huid weer helemaal is hersteld en de wrat volledig is verdwenen.

Aangezien wratten besmettelijk zijn, is het aan te bevelen dat je bij de behandeling ervan niet uitsluitend vertrouwt op de uitwendige toepassing van olie, maar ook consequent voor de verbetering van het immuunsysteem zorgt en een goede lichamelijke hygiëne in acht neemt.

Klinisch onderzoek, onder andere een laboratoriumstudie van de Universiteit van Heidelberg uit 2001, heeft de antivirale werking van de olie bevestigd. Bij celexperimenten vertoonde tea tree-olie een duidelijke agressiviteit tegenover herpes simplex virussen van het type 1 en 2. De laboratoriumtests van de studie bevestigen dat tea tree-olie een antivirale werking heeft.

Bij een koortslip is het raadzaam om de tea tree-olie op de jeukende lipdelen aan te brengen. Doe dat zodra je merkt dat er blaasjes worden gevormd. Veel mensen melden dat de herpes dan direct wordt teruggedrongen en er geen blaasjes ontstaan. Deze behandeling dient driemaal daags te worden herhaald. Als je de olie niet lekker vindt of als de olie je lippen uitdroogt en te zwaar belast, kun je de olie beter niet onverdund op de plek aanbrengen, maar vermengd met een beetje kokosolie.