DE

Thorsten's Blog

Lees hier interessante feiten over het gebruik van essentiële oliën.

De perfecte nachtrust - essentiële oliën en slaap

Aug 28, 2023

Stel je voor dat het tijd is om naar bed te gaan. De zon is ondergegaan. De kinderen liggen in bed. Al het werk van de dag zit erop. Telefoontjes en e-mails zijn achter de rug. Het is tijd om te gaan slapen. Je trekt je favoriete pyjama aan, glijdt in een bed met frisse lakens en legt je hoofd op een wolkenzacht kussen. Je voelt je ademhaling vertragen en je ogen worden zwaar. Je sluit ze en het duurt maar een paar tellen voordat je in een vredige slaap valt. Alle zorgen van de dag worden weggeblazen en je lichaam en geest rusten een hele nacht in een staat van rust.

Helaas klinkt deze manier om optimaal te slapen bijna als een onmogelijkheid in onze moderne wereld. Voor sommige mensen kunnen onderbrekingen zoals een huilende pasgeborene of een peuter die weigert naar bed te gaan het moeilijk maken om de hele nacht door te slapen. Voor anderen kunnen veeleisende werkschema's en constante meldingen een groot obstakel zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat urenlang surfen op sociale media en honderden tv-programma's om in te halen de slaap kunnen vervangen voor degenen die worden afgeleid door de beschikbare technologie. Zelfs kleine dingen waar we misschien niet aan denken, zoals het gebruik van cafeïne overdag of het gebruik van de verkeerde matras of het verkeerde kussen, kunnen bijdragen aan een slechte nachtrust. Wat is dan de oplossing?

 

Essentiële oliën kunnen helpen

Als je de kracht van geuren wilt gebruiken om je te helpen in slaap te vallen, hoef je alleen maar een positieve associatie te maken. Laten we zeggen dat je essentiële lavendelolie in je slaapkamer verspreidt als je je klaarmaakt om naar bed te gaan. Lavendel staat bekend om zijn zachte en kalmerende geur. Dus terwijl je je klaarmaakt om naar bed te gaan, adem je de kalmerende geur van lavendelolie in. Dan heb je een optimale slaapomgeving gecreëerd die je helpt om een goede nachtrust te krijgen. De volgende nacht besluit je opnieuw lavendel te gebruiken voor je naar bed gaat. Laten we zeggen dat je dit een paar nachten achter elkaar doet. Als je de geur van essentiële lavendelolie inademt, zul je uiteindelijk een positieve associatie leggen tussen de geur en het klaarmaken om naar bed te gaan. Zodra deze positieve associatie tot stand is gebracht, kun je lavendel gebruiken als onderdeel van je normale bedtijdroutine om je hersenen te laten weten dat het bedtijd is.

 

Inwendig gebruik van essentiële oliën voor slaap

Naast het gebruik als slaapmiddel, kunnen sommige essentiële oliën ook inwendig gebruikt worden om een rustige slaap te bevorderen. Bepaalde essentiële oliën kunnen bij inwendig gebruik het zenuwstelsel kalmeren en ontspanning bevorderen voor het slapengaan. Zo kan lavendelolie bij inwendig gebruik een rustige slaap bevorderen en gevoelens van spanning verlichten. Op dezelfde manier kan Copaiba olie bij inwendig gebruik het zenuwstelsel kalmeren.

Iedereen heeft andere slaapgewoonten, voorkeuren en behoeften, en iedereen reageert een beetje anders op een essentiële olie. Deze individualiteit maakt essentiële oliën zo'n nuttig hulpmiddel voor het bevorderen van een rustgevende omgeving, omdat je een olie (of combinatie van oliën) kunt vinden die voor jou en je slaapbehoeften werkt. Als je merkt dat een essentiële olie niet de ontspannende omgeving creëert die je had gehoopt, kun je een andere proberen en kijken of die beter bij je past. Sommige mensen houden van bergamot of wilde sinaasappel om te slapen. 

 

Welke essentiële oliën zijn het beste voor het slapengaan?

Het unieke aroma van Copaiba olie is nuttig om een vredige omgeving te creëren. Het is ook kalmerend voor het zenuwstelsel bij inwendig gebruik, wat heel effectief kan zijn bij het creëren van een gevoel van rust tijdens het slapen gaan.

Als het gaat om het creëren van een rustgevende ruimte, wordt lavendelolie beschouwd als een krachtpatser - het staat over de hele wereld bekend om zijn zachte, kalmerende aard. Het lichte, bloemige aroma van lavendel maakt het een ideale metgezel om een ontspannende omgeving te creëren. De doTERRA lavendelolie kan ook intern worden ingenomen om een rustige nachtrust te bevorderen.

Roomse kamilleolie staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen die de huid en spijsvertering kunnen verzachten, en de geur helpt je te ontspannen voordat je naar bed gaat. De zoete, madeliefachtige geur van Roomse kamille combineert goed met andere kalmerende oliën zoals bergamot, lavendel en vetiver.

De dōTERRA Serenity® Restful Blend is een speciale melange die enkele van de meest kalmerende essentiële oliën combineert: lavendel, cederhout, ylang ylang, vetiver en verschillende andere. Om deze krachtige melange nog beter te maken, ondersteun je het gebruik ervan met dōTERRA Serenity Restful Complex softgels.

Pluk de dag om in balans te zijn met de aardende melange Balance is de ideale aanvulling op een gezonde en rustgevende nachtrust.

 

Dat is mijn advies - laten we het concreet maken:

Wanneer je deze nieuwe routine in je dagelijkse leven begint op te nemen, is dat gunstig voor het doorbreken van sommige oude slaappatronen. Sommigen worden te vroeg wakker en kunnen dan niet goed meer in slaap komen. Anderen vinden het moeilijk om in slaap te vallen.

Hiervoor heeft doTERRA een natuurlijk product ontwikkeld met essentiële lavendelolie, passiebloem, kamille, citroenmelisse en L-theanine, een stof die ook in groene thee zit. Het is een softgel capsule die je slikt voordat je naar bed gaat. De doTERRA Serenity Softgels. Lees er hier meer over.

Je kunt het Serenity olieblend ook verdund met gefractioneerde kokosolie op je voeten aanbrengen voor je naar bed gaat. Lees hier meer over deze rustgevende blend.

Ik zou ook een diffuser met lavendelolie in de slaapkamer zetten. Mijn aanbeveling is de doTERRA Petal Diffuser. Hij is stil en gemakkelijk in te stellen. Lees hier meer over de Petal Diffuser.

En voor die momenten van hoofdpijn of als je midden in de nacht wakker wordt, doe je 1-2 druppels copaiba olie direct op je tong. Lees hier meer over deze olie.

Bereid je na het opstaan voor op een evenwichtige dag door 2-3 druppels van het Balance oliemengsel direct op je voetzolen te wrijven. Trek je sokken aan - klaar voor de dag! Lees hier meer over deze olie.

Als je deze tips volgt, gebruik je alle 3 de toepassingen van essentiële oliën: aromatisch, op de huid (voeten) en inwendig en heb je het grootste effect.

Dus dat is je boodschappenlijstje:

Serenity blend
Balance blend
Serenity softgels
Copaiba olie
Lavendel olie
Gefractioneerde kokosolie
Petal Diffuser

Je krijgt 25% korting op deze prijzen als je je eigen klantenaccount aanmaakt bij doTERRA. Om het je gemakkelijk te maken, heb ik al een winkelwagentje voor je gevuld - met een paar klikken heb je alles wat je nodig hebt voor de perfecte nachtrust thuis.

Slaap lekker!

Thorsten's Aroma News 

Handige tips ontvangen?

Laat je regelmatig inspireren en ontvang de nieuwste blogs.