DE

Thorsten's Blog

Lees hier interessante feiten over het gebruik van essentiële oliën.

doTERRA plantenproteïne: essentiële voedingsstoffen voor energie en uithoudingsvermogen

Jan 09, 2024

Het belang van eiwitten als voedingssupplement voor een gezond leven

Proteïnen, ook bekend als eiwitten, spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze zijn niet alleen bouwstenen voor spieren, maar vervullen ook vele andere vitale functies. In dit blogartikel gaan we dieper in op het belang van eiwitten als voedingssupplement en waarom ze essentieel zijn voor een gezond leven.

Waarom zijn eiwitten belangrijk? Eiwitten zijn macromoleculen die bestaan uit aminozuren. Deze aminozuren zijn essentieel voor de opbouw en het herstel van weefsels in het lichaam. Spieren, huid, haar, enzymen, hormonen en vele andere belangrijke structuren zijn opgebouwd uit eiwitten. Zonder voldoende eiwitinname kan het lichaam niet optimaal functioneren en kunnen er verschillende gezondheidsproblemen optreden.

Eiwit en spieropbouw: Een van de populairste redenen om eiwit te consumeren als voedingssupplement is om spieren op te bouwen. Atleten, fitnessfanaten en mensen die hun fysieke prestaties willen verbeteren, vertrouwen op een eiwitrijk dieet. Eiwitten leveren de bouwstenen die het lichaam nodig heeft om spierweefsel aan te maken. Door regelmatig eiwitten te eten kunnen spieren effectiever worden opgebouwd en onderhouden.

Gewichtsmanagement en verzadigingsgevoel: Eiwitten kunnen ook een belangrijke rol spelen bij gewichtsregulatie. In vergelijking met koolhydraten en vetten duurt het langer om eiwitten te verteren, wat leidt tot een langer verzadigingsgevoel. Dit kan helpen om overeten en snacken te verminderen, wat weer helpt bij gewichtsbeheersing.

Ondersteuning van het immuunsysteem: Een evenwichtig immuunsysteem is cruciaal voor de verdediging tegen ziekten en infecties. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij de vorming van antilichamen en enzymen die het immuunsysteem versterken. Voldoende eiwitinname kan daarom helpen om de immuunfunctie te verbeteren en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Bronnen van eiwitten: Er zijn verschillende bronnen van eiwitten, zowel dierlijk als plantaardig. Vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden zijn slechts enkele voorbeelden. Afhankelijk van levensstijl, dieetvoorkeuren en gezondheidsdoelen kunnen mensen hun eiwitinname uit verschillende bronnen halen.

Eiwitsupplementen: Voor veel mensen is het niet altijd gemakkelijk om alleen via de voeding aan hun dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. In zulke gevallen kunnen eiwitsupplementen een praktische oplossing zijn. Eiwitshakes, repen of poeders bieden een handige manier om het eiwitgehalte te verhogen en aan individuele behoeften te voldoen.

Conclusie: Eiwitten zijn essentieel voor een gezond leven. Ze ondersteunen niet alleen de spieropbouw, maar dragen ook bij aan verschillende andere vitale functies in het lichaam. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten is cruciaal voor het behoud van gezondheid en welzijn. Indien nodig kunnen supplementen een nuttige aanvulling zijn om ervoor te zorgen dat het lichaam alle noodzakelijke bouwstenen voor een optimale werking binnenkrijgt. 

  

Waarom zijn plantaardige eiwitten een goede keuze?

Het zou niet juist zijn om te zeggen dat plantaardige eiwitten per se "beter" zijn dan dierlijke eiwitten of andersom. Beide soorten eiwitten hebben hun voor- en nadelen en de voorkeur hangt vaak af van individuele voedingsdoelen, ethische overwegingen, smaak en persoonlijke behoeften. Hier zijn enkele redenen waarom sommige mensen de voorkeur geven aan plantaardige eiwitten boven dierlijke bronnen:

 1. Gezondheidsaspecten:
   
  • Lager in vet en calorieën: veel plantaardige eiwitten, zoals die in peulvruchten, groenten en volle granen, bevatten vaak minder vet en calorieën in vergelijking met sommige dierlijke bronnen.
  • Vezelrijk: plantaardig voedsel bevat vaak meer vezels, wat de spijsvertering kan bevorderen en het verzadigingsgevoel kan verlengen.
 2. Duurzaamheid en milieu-impact:
  • Lagere ecologische voetafdruk: de productie van plantaardige eiwitten produceert over het algemeen minder uitstoot van broeikasgassen en vereist minder land en water in vergelijking met dierlijke landbouw.
  • Biodiversiteit: De teelt van plantaardige eiwitten kan bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit, omdat er minder land wordt gebruikt voor veeteelt.
 3. Ethiek en dierenwelzijn:
  • Diervriendelijk: Mensen die om ethische redenen dierlijke producten vermijden, geven de voorkeur aan plantaardige eiwitten als diervriendelijk alternatief.
 4. Allergieën en intoleranties:
  • Laag in allergenen: Plantaardige eiwitten kunnen een geschikt alternatief zijn voor mensen met allergieën of intoleranties voor dierlijke producten.

 

Wat zijn essentiële aminozuren?

Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken en dus uit voedsel moet halen. Er zijn in totaal negen essentiële aminozuren die nodig zijn voor de eiwitsynthese en verschillende andere vitale functies in het lichaam. Hier zijn de negen essentiële aminozuren:

 1. Isoleucine: dit aminozuur speelt een rol bij de energieproductie en is belangrijk voor spiergroei en -herstel.
 2. Leucine: Leucine is cruciaal voor de eiwitsynthese, de vorming van spierweefsel en het handhaven van de bloedsuikerspiegel.
 3. Lysine: Lysine is belangrijk voor groei en ontwikkeling, de vorming van collageen (een structureel eiwit) en de opname van calcium.
 4. Methionine: Methionine is betrokken bij de vorming van eiwitten, DNA en andere belangrijke moleculen. Het bevat ook zwavel, wat belangrijk is voor een gezonde huid, haar en nagels.
 5. Fenylalanine: Fenylalanine wordt in het lichaam omgezet in tyrosine en is betrokken bij de productie van neurotransmitters die een rol spelen in de hersenen.
 6. Threonine: Threonine is belangrijk voor het immuunsysteem, de leverfunctie en de vorming van collageen en elastine.
 7. Tryptofaan: Tryptofaan is een voorloper van de neurotransmitter serotonine en speelt een rol bij stemmingsregulatie en slaap.
 8. Valine: Net als isoleucine is valine belangrijk voor spiergroei en energieproductie.
 9. Histidine: Histidine is vooral belangrijk voor de groei bij kinderen en speelt een rol in het immuunsysteem.

Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te hebben dat alle negen essentiële aminozuren bevat, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Dierlijke bronnen zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten bevatten meestal alle essentiële aminozuren. Met plantaardige bronnen moeten mensen voorzichtig zijn en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen consumeren om er zeker van te zijn dat ze alle benodigde aminozuren binnenkrijgen. Dit is waar doTERRA's hoogwaardige eiwitproducten een rol spelen.

 

Hebben alleen sporters extra eiwitten nodig?

Nee, eiwitten zijn niet alleen nodig voor sporters. Eiwitten zijn vitale macromoleculen die een sleutelrol spelen in veel fysieke processen in het lichaam. Hun belang omvat een verscheidenheid aan functies die veel verder gaan dan sport. Hier zijn enkele redenen waarom eiwitten belangrijk zijn voor iedereen:

Celstructuur en -functie: eiwitten zijn de bouwstenen van cellen en dragen bij aan de structuur en functie van weefsels in het hele lichaam. Dit omvat spieren, huid, haar, enzymen, hormonen en vele andere componenten.

Immuunfunctie: sommige eiwitten zijn cruciaal voor het versterken van het immuunsysteem. Antilichamen, die een sleutelrol spelen in de verdediging tegen ziekteverwekkers, zijn opgebouwd uit eiwitten.

Enzymatische processen: Enzymen zijn eiwitten die fungeren als katalysator in biochemische reacties in het lichaam. Deze reacties zijn nodig voor de stofwisseling en verschillende andere vitale processen.

Hormoonregulatie: Sommige hormonen die de stofwisseling, bloedsuikerspiegel, waterhuishouding en andere functies regelen, zijn eiwitten of bestaan uit eiwitcomponenten.

Transport van voedingsstoffen: Eiwitten zijn betrokken bij transportprocessen in het bloed, waaronder het transport van voedingsstoffen zoals zuurstof, vetzuren en andere belangrijke stoffen.

Gezond gewichtsverlies en gewichtsbeheersing: Eiwitten kunnen helpen de verzadiging te verhogen, spierbehoud ondersteunen tijdens het afvallen en zo een gezond gewichtsverlies bevorderen.

Hoewel atleten een hogere eiwitbehoefte kunnen hebben vanwege hun verhoogde fysieke activiteit, hebben mensen met een meer zittende levensstijl ook voldoende eiwitten nodig. De aanbevolen dagelijkse eiwitinname is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, gewicht, gezondheidstoestand en activiteitenniveau. Een evenwichtige voeding met voldoende eiwitten uit verschillende bronnen is essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid.

 

Het doTERRA proteïne heeft een hoge biologische waarde. Wat is de biologische waarde van een eiwit?

De biologische waarde (BV) van een eiwit is een maat voor hoe effectief een bepaald eiwit door het lichaam kan worden gebruikt om lichaamseigen weefsel op te bouwen of te herstellen. Het geeft aan hoe goed de aminozuursamenstelling van een eiwit overeenkomt met de behoeften van het menselijk lichaam. De biologische waarde wordt meestal uitgedrukt in een percentage.

Een eiwit met een hoge biologische waarde bevat alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden en in de juiste verhouding om de eiwitsynthese van het lichaam efficiënt te ondersteunen.

De biologische waarde is vooral relevant voor mensen die aan hun eiwitbehoefte willen voldoen, of het nu is voor spieropbouw, herstel na de training of andere gezondheidsdoeleinden. Het is belangrijk om op te merken dat een uitgebalanceerd dieet dat verschillende eiwitbronnen combineert, helpt om aan de behoefte aan alle essentiële aminozuren te voldoen. In veel gevallen is variatie in voeding belangrijker dan kijken naar de biologische waarde van één voedingsmiddel.

 

Hoeveel eiwit heeft een gezond lichaam nodig?

De aanbevolen dagelijkse eiwitinname varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, lichamelijke activiteit, gezondheidsstatus en individuele doelen. Algemene aanbevelingen zijn vaak gebaseerd op lichaamsgewicht of gewichtsdoel. Hier zijn enkele richtlijnen:

 1. Algemene richtlijnen:
  • De gemiddelde aanbevolen dagelijkse eiwitinname ligt vaak rond de 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor volwassenen met een gemiddeld activiteitenniveau. Dus voor een lichaamsgewicht van 75 kg is ongeveer 60 gram eiwit nodig.
  • Voor zittende volwassenen kan dit voldoende zijn om in de basisbehoefte aan eiwitten te voorzien.
 2. Sportieve activiteit of spieropbouw:
  • Voor mensen die regelmatig sporten of spieren willen opbouwen, kan de eiwitinname hoger zijn, vaak tussen de 1,2 en 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Voor een lichaamsgewicht van 75 kg is dus tot 165 gram eiwit nodig.
  • Atleten met intensieve training of specifieke doelen kunnen individuele aanbevelingen krijgen van voedingsdeskundigen.
 3. Leeftijd en gezondheidstoestand:
  • Oudere mensen en mensen die herstellen van een blessure of ziekte kunnen een verhoogde eiwitbehoefte hebben om de spiermassa te behouden en de genezing te bevorderen.
 4. Zwangerschap en borstvoeding:
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een verhoogde behoefte aan eiwitten om de ontwikkeling van de foetus en de melkproductie te ondersteunen.

Het is belangrijk om te weten dat er rekening moet worden gehouden met individuele verschillen en specifieke behoeften. Een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan eiwitbronnen uit dierlijke en plantaardige voeding helpt om een breed scala aan aminozuren te leveren en de totale eiwitconsumptie te optimaliseren.

 

 

Toepassingen

 • Mix dōTERRA Proteïne met water of een melksoort naar keuze
 • Gebruik het om je proteïne-innamen te verhogen en je te helpen je doelen te bereiken
 • Wil je er een vullende snack van maken die je energie geeft, voeg dan fruit, groenten of noten toe
 • Wees creatief en voeg een druppel van je favoriete essentiële olie van dōTERRA toe

Gebruiksaanwijzing: Mix or blend 32 g (approx. 2 heaped tablespoons) of powder with 250 millilitres of water or your preferred choice of milk until smooth and creamy. Add fruits and vegetables for added flavour and nutrition. For a unique flavour, blend in one drop of your favourite doTERRA food flavouring essential oil.

Voorzichtig: Keep out of reach of children. Pregnant or nursing women and people with known medical conditions should consult a physician before using. Storage: Keep in a cool, dry place.

 

Ingrediënten - What's Inside?

 • Proteïne draagt bij aan de groei van spiermassa
 • Proteïne draagt bij tot de instandhouding van spiermassa
 • Proteïne draagt bij tot de instandhouding van normale botten
 • Proteïne is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen

 

Voornaamste voordelen

 • Exclusief ontwikkeld voor Europa en geproduceerd in Europa

 • Gezoet met de natuurlijke zoetstof stevia en wetenschappelijk geformuleerd om je te helpen met je proteïne-inname

 • Eén portie = 22 gram premium blend dōTERRA Plantaardige Proteïne

 • Erwtenproteïne bevat veel proteïne, net als drie van de beste plantaardige bronnen van proteïne: aardappelen, kikkererwten en rijst

 • De toevoeging van acaciavezels en MCT-olie verbetert de smaak, textuur en het gevoel van de proteïnepoeder in je mond

 • 16 porties in één zak van 512 gram. Een zak bevat 60% minder plastic dan in een bak en produceert dus minder afval

 • Vrij van GMO's, gluten, zuivel en soja

 

dōTERRA™ Chocolade Plantaardige Proteïne

dōTERRA Chocolade Proteïne is een premium blend van plantaardige proteïnen en vetten die je lichaam de benodigde voedingsstoffen, energie en uithoudingsvermogen geeft. Elke portie bevat 22 gram proteïne uit vier bronnen: erwten, kikkererwten, rijst en aardappelen. Deze formule is ontwikkeld met negen essentiële aminozuren (EAA's) en drie vertakteketen-aminozuren (BCAA's) en is een voedingsstofrijk proteïnesupplement dat is ontwikkeld en geproduceerd in Europa. De unieke mix van acaciavezels en gezonde vetten in dōTERRA-proteïne zorgt voor een heerlijk zacht gevoel in je mond, is goed mengbaar en biedt extra voordelen. Met de superieure voedingswaarde van aardappelproteïne plus de belangrijkste vetzuren uit kikkerwten- en rijstproteïne is doTERRA Chocolade Plantaardige Proteïne een veelzijdig supplement voor je dagelijkse voedingspatroon. Met heerlijke chocoladesmaak!

 

dōTERRA™ Vanille Plantaardige Proteïne

dōTERRA Proteïne biedt essentiële voedingsstoffen en energie in de premium blend van plantaardige proteïnen en vetten. Elke portie bevat 24 gram proteïne uit vier bronnen: erwten, kikkererwten, rijst en aardappelen. Deze formule is ontwikkeld met negen essentiële aminozuren (EAA's) en drie vertakteketen-aminozuren (BCAA's) en is een voedingsstofrijk proteïnesupplement dat is ontwikkeld en geproduceerd in Europa. De unieke mix van acaciavezels en gezonde vetten in dōTERRA-proteïne zorgt voor een heerlijk zacht gevoel in je mond, is goed mengbaar en biedt extra voordelen. Aardappelproteïne biedt superieure voedingswaarde vergeleken met andere groentenproteïnen. Kikkererwten- en rijstproteïne dragen bij aan de benodigde aminozuren die je lichaam nodig heeft, en dat allemaal in één smakelijk vanillepoeder.

Thorsten's Aroma News 

Handige tips ontvangen?

Laat je regelmatig inspireren en ontvang de nieuwste blogs.