DE

Thorsten's Blog

Lees hier interessante feiten over het gebruik van essentiële oliën.

Essentiële oliën & kinderen

Mar 11, 2024

Welzijn voor het hele gezin

Als je de kracht van essentiële oliën eenmaal persoonlijk hebt ervaren, zul je ze willen integreren in je dagelijks leven. Kinderen maken deel uit van het dagelijks leven van veel mensen.
Veel ouders vragen zich af of ze etherische oliën ook bij kinderen kunnen gebruiken. Het antwoord is ja! Er zijn echter belangrijke richtlijnen en aanbevelingen die je moet volgen bij het gebruik van essentiële oliën bij kinderen. Omdat kinderen kleiner en gevoeliger zijn dan volwassenen, gelden er voor hen andere regels bij het gebruik van essentiële oliën. De zuiverheid van de oliën is ook belangrijker. zijn absoluut zuiver.
In dit blogartikel leer je waar je op moet letten bij het gebruik van essentiële oliën bij kinderen. Belangrijke onderwerpen zoals het verdunnen van de oliën, het aanpassen van de toepassingsmogelijkheden, het gebruik van essentiële oliën tijdens de zwangerschap en nog veel meer worden uitgelegd.
Als je bekend bent met de richtlijnen die gelden bij het gebruik van essentiële oliën voor kinderen, kunnen kinderen gemakkelijk profiteren van de krachtige effecten van essentiële oliën. Als een kind gezondheidsbeperkingen heeft, overleg dan voor gebruik met de behandelend kinderarts.
Als je over de juiste kennis en toepassingsmethodes beschikt, zullen essentiële oliën al snel een onmisbaar onderdeel van je huis worden en bijdragen aan het welzijn van het hele gezin.

 

Historisch gebruik van essentiële oliën
Als je weinig ervaring hebt met essentiële oliën, is het interessant om te leren dat planten en essentiële oliën al duizenden jaren worden gebruikt om het welzijn te bevorderen. Dit is dus geen nieuwe trend, maar een duurzame oplossing voor alledaagse problemen. In het oude Egypte gebruikten families planten en essentiële oliën voor koken, schoonheidsbehandelingen, religieuze ceremonies en balseming. In China worden gezondheidsbevorderende praktijken met plantenextracten en kruidensubstanties al duizenden jaren gebruikt. Plantenextracten en essentiële oliën waren ook te vinden in elk huishouden in het oude Rome. Ze werden gebruikt vanwege hun geur en kalmerende werking. Met essentiële oliën kunnen we putten uit een schat aan ervaring die duizenden jaren teruggaat en duidelijk aantoont dat het gebruik van essentiële oliën veilig en effectief is gebleken.

 

Essentiële oliën zijn een bestanddeel van veel producten die je waarschijnlijk al gebruikt
Essentiële oliën zijn een natuurlijk bestanddeel van planten en populaire ingrediënten in veel producten. Ze worden vaak gebruikt in parfums, zeep, kaarsen, lotions en huidverzorgingsproducten om ze een aangename geur te geven. Vanwege hun sterk reinigende eigenschappen worden etherische oliën ook toegevoegd aan schoonmaakmiddelen. De kans is groot dat je thuis al producten gebruikt die essentiële oliën bevatten. Door pure essentiële oliën te gebruiken, vermijd je gevaarlijke gifstoffen en chemicaliën die vaak in huishoudelijke producten zitten. Essentiële oliën zitten ook in het voedsel dat we regelmatig eten en drinken. Ons lichaam is er dus al op ingesteld om de essentiële oliën die we innemen goed op te nemen. De inname dosis voor kinderen is echter vele malen lager dan voor volwassenen. Het is ook waarschijnlijk dat kinderen in contact zijn gekomen met kleine hoeveelheden essentiële oliën door hun eetgewoonten en verzorgingsroutines.

 

Bij juist gebruik zijn essentiële oliën een natuurlijk en veilig alternatief
Bij juist gebruik zijn essentiële oliën van hoge kwaliteit puur, krachtig, natuurlijk en veilig. Zoals bij elk product dat op het lichaam wordt aangebracht, moeten er enkele richtlijnen worden gevolgd om binnen de grenzen van veilig gebruik te blijven. Zelfs schijnbaar onschadelijke stoffen zoals water kunnen bij overmatig gebruik schadelijk zijn voor het lichaam. Dit geldt ook voor essentiële oliën. Als je jezelf informeert over het juiste gebruik van essentiële oliën, kun je ze veilig en effectief gebruiken voor jezelf en je gezin. Je zou zeker niet toestaan dat je kind iets binnenkrijgt of op zijn huid wrijft waarvan je de effecten niet kent. Het veilig gebruik van essentiële oliën vereist ook dat je goed geïnformeerd bent. Verderop gaan we dieper in op juist gebruik en dosering en andere richtlijnen.

 

Om de veiligheid te garanderen, ondergaan oliën van hoge kwaliteit een testproces.
Voordat je etherische oliën op jezelf of je kinderen gebruikt, is het belangrijk om je te realiseren dat niet alle etherische oliën gelijk zijn. Essentiële oliën van hoge kwaliteit worden meestal streng getest om er zeker van te zijn dat het product veilig gebruikt kan worden. Niet alle bedrijven testen hun oliën echter. Veel bedrijven gebruiken synthetische vulstoffen die de effectiviteit van de oliën veranderen. Het is heel belangrijk dat je alleen oliën voor jezelf en je gezin gebruikt die zorgvuldig zijn geproduceerd en grondig zijn getest om veilig gebruik te garanderen. Essentiële oliën van dōTERRA ondergaan een streng testproces om te controleren op onzuiverheden, potentieel gevaarlijke stoffen en andere ingrediënten die de veiligheid en kwaliteit van het product kunnen beïnvloeden. Kies alleen oliën voor je gezin,
die voor gebruik zijn getest en goedgekeurd voor veilig gebruik.

 

Richtlijnen voor het gebruik van essentiële oliën met kinderen

  1. Houd altijd toezicht op je kind als je essentiële oliën gebruikt.
  2. Gebruik altijd een kleinere dosis essentiële oliën dan voor een volwassene.
  3. Verdun essentiële oliën voor gebruik om huidirritatie te voorkomen.
  4. Vermijd gebruik op gevoelige plaatsen.
  5. Na gebruik van bepaalde essentiële oliën, vooral citrusoliën, moet direct zonlicht vermeden worden.
  6. Kinderen mogen geen supplementen voor volwassenen innemen zonder eerst een arts te raadplegen.
  7. Bewaar essentiële oliën op een veilige plaats waar kinderen geen toegang hebben.
  8. Informeer uzelf. Lees altijd het etiket en de aanbevelingen van de fabrikant.
  9. Raadpleeg de verantwoordelijke kinderarts voordat u essentiële oliën gebruikt bij uw kind, vooral als er gezondheidsbeperkingen zijn.

 

Houd toezicht op je kind bij het gebruik van essentiële oliën
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste richtlijn voor het gebruik van essentiële oliën met kinderen. Zelfs als kinderen essentiële oliën kennen en weten hoe ze ze moeten gebruiken, is het veiliger om te allen tijde toezicht te houden wanneer ze essentiële oliën gebruiken. Essentiële oliën hebben een krachtige werking en veel kinderen begrijpen begrippen als dosering, verdunning en de gevaren daarvan niet goed. Niet alleen moeten kinderen de richtlijnen voor veilig gebruik kennen, er moet ook een volwassene aanwezig zijn wanneer etherische oliën bij kinderen worden gebruikt.

 

Dosering
Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Ze hebben een lager lichaamsgewicht en een dunnere, gevoeligere huid. De betreffende olie wordt daarom lager gedoseerd dan voor een volwassene. Raadpleeg voordat je een etherische olie gebruikt altijd een arts over het betreffende gezondheidsprobleem.
Omdat etherische oliën een sterk effect hebben, is slechts een zeer kleine dosis nodig. Begin altijd met een kleine hoeveelheid als je essentiële oliën bij kinderen gebruikt. Gebruik minder dan je zelf zou gebruiken. Geef je kind de tijd om het effect te voelen voordat je de olie opnieuw gebruikt.

 

Verdunning
Omdat de huid van kinderen erg gevoelig is, kun je twijfelen of je etherische oliën wel op de huid van kinderen moet aanbrengen. Verdun de essentiële olie voor gebruik om de tere huid van kinderen te beschermen. Gebruik een draagolie zoals dōTERRA Gefractioneerde Kokosolie voordat je een essentiële olie op de huid van je kind aanbrengt. Dit vermindert het risico op mogelijke huidirritatie.

 

Gevoeligheidstest
Om te controleren of je kind een nieuwe olie goed verdraagt, kun je voor gebruik een gevoeligheidstest doen. Verdun hiervoor de olie die je wilt gebruiken en breng deze aan op een kleine, niet-gevoelige plek
(de voeten zijn hiervoor bijzonder geschikt, omdat de huid daar meestal dikker is). Observeer het gebied de komende uren. Zo kun je zien hoe de huid van je kind reageert op een bepaalde olie.

 

Vermijd gevoelige plekken
Als je etherische oliën gebruikt, kun je huidirritatie voorkomen door ze niet op gevoelige plekken aan te brengen. Zoals gezegd moeten kinderen altijd onder toezicht van een volwassene staan als ze essentiële oliën gebruiken. Jongere kinderen mogen de oliën nooit zelf aanbrengen, oudere kinderen moeten onder toezicht staan. Om huidirritatie en irritatie te voorkomen, mogen bepaalde gebieden niet in contact komen met essentiële oliën: Ogen, verwonde open huid, gebied rond de ogen, oorkanaal. Omdat deze huidgebieden over het algemeen gevoeliger zijn, moet je vermijden om hier etherische oliën aan te brengen. Houd er rekening mee dat de huid van een kind gevoeliger is dan die van een volwassene. Daarom moet het gebruik van essentiële oliën bij kinderen altijd dienovereenkomstig worden aangepast.

 

Bescherming tegen zonlicht
Sommige essentiële oliën, vooral citrusoliën, kunnen na het aanbrengen de gevoeligheid van de huid voor zonnestralen verhogen. Dit geldt vooral voor kinderen, omdat zij over het algemeen veel tijd buiten doorbrengen. Overweeg of en hoeveel tijd je kind de komende 12 uur in de zon zal doorbrengen voordat je etherische olie op de huid aanbrengt. Controleer of de olie die je van plan bent aan te brengen een waarschuwing heeft over mogelijke gevoeligheid voor zonlicht. Zoals gezegd verhogen vooral citrusoliën de gevoeligheid voor zonlicht. Als volwassene is het jouw verantwoordelijkheid om het etiket te lezen en te kijken of er een waarschuwing voor zonlicht op staat. Als de olie of het product in kwestie een waarschuwing bevat, dan moet je zonlicht en UV-stralen vermijden tot minstens 12 uur na het aanbrengen van het product.

 

Gebruik en toepassing

Je weet nu dat essentiële oliën ook geschikt zijn voor gebruik bij kinderen en je bent bekend met de richtlijnen voor veilig gebruik. Hieronder volgen toepassingsmethodes die bijzonder geschikt zijn voor kinderen. Met de juiste verdunning en dosering kunnen voor kinderen over het algemeen dezelfde toepassingsmethodes worden gebruikt als voor volwassenen. Er zijn echter toepassingsmethodes die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Hier zijn de beste voor kinderen en het hele gezin:

Arborvitae (levensboom): Verdun de olie en breng het aan op de polsen en enkels om de motivatie te verhogen.

Basilicum (basilicum): Probeer basilicumolie de volgende keer dat een recept om basilicum vraagt. Voeg gewoon een druppel basilicumolie toe aan het gerecht voor een verfrissend culinair hoogstandje.

Cederwood(cedarhout): De olie heeft een ontspannende werking en kan lichaam en geest kalmeren. Om een kind te kalmeren na een nachtmerrie, verdun je de olie en breng je het aan op de voetzolen.

Cinnamon (kaneel)Verdun een druppel kaneelolie in 60 ml water en gorgel het mengsel als mondwater voor het slapengaan.

Clarysage (scharlei): Doe een druppel van de olie op het kussen om je kind te helpen een rustige slaap te vinden.

Clove (kruidnagel): Kruidnagel zit vaak in tandverzorgingsproducten, snoep en kauwgom. Voeg een druppel van de olie toe aan tandpasta voor een warme, kruidige smaak.

Copaiba: Of je kinderen nu voetballen, zwemmen of liever een andere sport beoefenen. Probeer een rustgevende copaiba olie massage na het sporten.

dōTERRA Air: Verdun dōTERRA Air om heldere luchtwegen te bevorderen en wrijf het in op de borst van je kind. De olie heeft een verkwikkend aroma dat je kind voelt bij elke diepe ademhaling.

Eucalyptus: Om te voorkomen dat de sporttas van je kind nare geurtjes afgeeft, leg je er watjes in met een paar druppels eucalyptusolie.

Frankincense (wierook): Verdun na een drukke dag een paar druppels wierookolie en masseer het mengsel in je handen en voeten. De massage geeft een kalmerend, warm gevoel en helpt je om je de volgende dag weer fit te voelen.

Juniper Berry (jeneverbes): Als je tiener last heeft van huidoneffenheden, voeg dan een druppel van de olie toe aan de gezichtsreiniger om het uiterlijk van de huid te verbeteren.Scharlei (salie)
Doe een druppel van de olie op het kussen om je kind te helpen een rustige slaap te vinden.

Lavendel: Je kunt lavendelolie in het badje van je kind druppelen of de verdunde olie 's avonds in het buikje masseren voor een kalmerend gevoel.

Lemon (citroen): Voeg in plaats van suikerhoudende limonade een druppel van de olie toe aan een glas water om er een verfrissend drankje van te maken. Limoen, grapefruit, wilde sinaasappel en andere essentiële oliën zijn ook geschikt voor dit doel.

Marjoram (marjolein): Profiteer van het kalmerende effect en breng verdunde marjoleinolie aan op de onrustige voeten van je kind voor het slapen gaan.

Peppermint (pepermunt): Maak een koud water kompres met een druppel pepermuntolie of voeg een druppel toe aan een koel voetenbad als je kind zich oververhit voelt om het te helpen afkoelen.

Sandalwood (sandelhout): Bevorder ontspanning en verbeter het humeur van je kind door een druppel sandelhoutolie (Indiaas of Hawaiiaans) toe te voegen aan het avondbad van je kind.

Tea Tree (theeboom): Verdun tea tree olie en breng het aan op aangetaste plekken om oneffenheden op de huid van je kind te verminderen.

Vetiver: Als je kind een moeilijke dag heeft gehad, verdun dan vetiverolie en breng het aan op de nek en voetzolen van je kind om een gevoel van rust te bevorderen.

doTERRA ZenGest
Voeg een druppel ZenGest toe aan het drinkwater voor een lange autorit of vlucht ter ondersteuning.

Thorsten's Aroma News 

Handige tips ontvangen?

Laat je regelmatig inspireren en ontvang de nieuwste blogs.